single
[9]
126687

Konec tedna se v Velenju začenja domača sezona v reliju

Avtor: Marko Premrl
27. 5. 2021, 10.17

Konec tedna se bo v Velenju začela nova sezona v reliju na domači sceni. Potem ko je nekaj slovenskih posadk že nastopilo na nedavnem reliju za svetovno prvenstvo na Hrvaškem, bodo sezono, za katero vsi upajo, da bo potekala bolj gladko kot lanska koronska, v boju za državne lovorike dirkači začeli v Velenju.

Tudi v lanski sezoni je bil velenjski reli prvi, ki je poskrbel za vračanje avtomobilističnih športov po popolni prekinitvi športnega dogajanja. Takrat so morali precej improvizirati, tudi termin dirke je bil kasnejši, letos se v velenjskem klubu vračajo v običajen poznopomladanski čas.

Na reliju bo sodeloval tudi aktualni državni prvak Rok Turk (Hyundai i20 R5). Pred dnevi je končal prvo dirko sezone v Italiji, zdaj pa že nestrpno čaka novo sezono tudi v Sloveniji. Za Turka bo pomembna novost nov sodelavec v dirkalniku, saj je Blanka Kacin zaradi materinstva prekinila kariero, začasno pa bo Turku zapiske bral Vili Ošlaj.

V lanski sezoni je Turk slavil v skrajšanem programu, potem ko so skušali v vodstvu tekmovanja še konec novembra izpeljati četrti reli. A nazadnje dirke v Idriji le ni bilo, tako da so za koronsko sezono 2020 šteli trije reliji, Rok Turk pa je niz lovorik podaljšal na štiri. Takšen dosežek je bil prvi na slovenski reli sceni, saj pred Turkom še nobenemu dirkaču ni uspelo zmagati v štirih zaporednih sezonah. Skupno pa je Turk po številu lovorik v Sloveniji tretji za Aleksom Humarjem (pet naslovov), največ, šest, jih ima Darko Peljhan.

Turk je sicer dobil vse tri dirke sezone 2020 v slovenski konkurenci (Velenje, Železniki in reli Poreč na Hrvaškem). Za njim je sezono na drugem mestu končal Aleš Zrinski, tretji pa je bil Aljoša Novak.

Za ogrevanje pred letošnjim DP so pred tedni nekateri slovenski dirkači že nastopili na reliju najvišje ravni. Na prvem reliju za SP na Hrvaškem so nastopile tudi štiri posadke iz Slovenije. Darko Peljhan in Matej Čar (Škoda Fabia R5) sta bila na koncu najvišje, na 30. mestu, Aljoša Novak in Jaka Cevc (Škoda Fabia R5) sta končala na 32., Grega Premrl in Gregor Brešer (Toyota GT 86) na 37. ter Primož Brazda in Primož Tavčar (Ford Fiesta rally4) na 44. mestu.

Kot so sporočili iz krovne zveze AŠ 2005, bo na prvem reliju DP 2021 v Velenju verjetno padel rekord po številu nastopajočih. Prireditelji so v dneh pred dirko prejeli že več kot sto prijav. To je tudi posledica nekaterih odpadlih dirk v tujini, zato so številni tuji vozniki izkoristili priložnost za nastop v Sloveniji.

Doslej je bil na velenjskem reliju največ prijavljenih posadk leta 2005, 85, v lanski koronsko okrnjeni izvedbi pa le 58.

Dogajanje na letošnjem reliju se bo začelo v petek, 28. maja z odprtjem servisne cone na letališču Lajše. Aktivni del relija pa bo sobota, ko bo na sporedu vseh šest hitrostnih preizkušenj. Tudi letos bo namreč reli sprinterski, s tremi sklopi dveh različnih “brzincev” v skupni dolžini 77 km. Prireditelji iz AMTK Velenje so gledalce zaprosili, naj ob ogledu dirke ob trasi upoštevajo navodila NIJZ, zaradi koronskih omejitev pa letos ne bo dovoljen vstop navijačem v servisno cono, vsi udeleženci dirke pa se bodo morali držati strogih protokolov in opraviti testiranja pred dirko.

Koledar DP 2021 po prvi preizkušnji v Velenju predvideva še pet postaj: konec junija bo reli Vipavska dolina, konec julija reli Železniki, v začetku septembra pa dirka v Novi Gorici. V koledarju za DP je tudi hrvaški reli Poreč konec septembra, sezona se bo, če ne bo kakšnih nepredvidljivih okoliščin, končala konec oktobra z relijem v Idriji.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več