single
[158]
125389

Hudičev tris stari dami polomil zobe

Avtor: Nejc Mravlja
10. 5. 2021, 10.02

Za uspeh proti brezizraznemu tekmecu je v svetu športa pogosto dovolj le nekaj kapljic navdiha. Tega včeraj na torinskem Allianz Stadiumu ni primanjkovalo Milanu, ki je zlasti z bisernima prebliskoma Brahima Díaza in Anteja Rebića prišel do pomembne zmage in treh točk naskoka pred sinočnjim tekmecem v luči nadaljevanja srdite bitke za uvrstitev v Ligo prvakov.

Juventus za trpek poraz tokrat nima in ne more imeti izgovorov. Domači trener Andrea Pirlo je po daljšem času imel na voljo prav vse razpoložljive adute, a kaj ko so ti vso tekmo streljali s praznimi naboji …, ko so sploh streljali. Povsem drugače so se dvoboja in prekletstva belo-črne nogometne školjke lotili rdeče-črni, pri katerih sta s sijajnima zadetkoma v prvi vrsti zablestela Díaz in Rebić. Z zmago s 3-0 je Hudič izbrisal januarski poraz proti istemu nasprotniku (1-3) in konkurenci dal jasno vedeti, da s prekinitvijo več kot sedemletnega posta (od sezone 2013/14) brez plesanja na elitnem evropskem prizorišču misli še kako resno. Pirlova razglašena vojska na drugi strani niti ni dajala vtisa, da bi lahko parirala razposajenim gostom. Osupljivo utečeni Milan je letvico za staro damo postavil preprosto previsoko. Precej previsoko.

Kirurška natančnost

V prvem polčasu se slovesa nekdanjega prvaka, ki je kar devet let kraljeval na domači prvoligaški sceni, ni dalo razbrati niti v medlih obrisih. Belo-črni so sicer spodbudno krenili v boj, a so v soočenjih z znova razpoloženim Gianluigijem Donnarummo ostali prekratki. Ker sta se glavna Juventusova napadalna aduta Cristiano Ronaldo in Álvaro Morata zdela izgubljena v Milanovem vesolju, se je stara dama morala opreti na hvaležnega kapetana Giorgia Chiellinija, a je branilski veteran z glavo po kotu Juana Cuadrada v 30. minuti zgrešil cilj … in dokončno prebudil goste. Varovanci Stefana Piolija so se v pravem trenutku zdramili in uvideli, da se proti tavajočemu nasprotniku da storiti marsikaj. Rdeče-črni so pričeli vse bolj strastno netiti smrtonosni plamen v tekmečevi obrambi, ki je sprva suvereno, nato pa iz minute v minuto manj prepričljivo odbijala gostujoče nalete. V sodnikovem dodatku se je zgodila prva sodba: po navidez benignem prostem strelu Hakana Çalhanoğluja je po slabem posredovanju Teka Szczęsnega žogo osvojil Brahim Díaz, izigral Cuadrada in s skrbno odmerjenim strelom uničil pajkovo domovanje v levem zgornjem kotu severnih vrat Juventusovega žogobrcarskega hrama. Milan je v drugi del tako vnesel pomembno prednost, ki je zavoljo tekmečevega jalovega truda za vsiljevanje svojega ritma za gledalstvo pomenila vse prej kot šok.

Ne le ena, kar dve počiščeni pajčevini

Pirlovi možje so se drugega polčasa končno lotili kot bojevniki. Po lepi kombinaciji je v 47. minuti Donnarummo namučil Rodrigo Bentancur, a na nesrečo dolgolasega stratega se je začetni entuziazem prehitro razblinil. Nerodnost je poleg napadalnega dela prepredla še zvezno in zadnjo vrsto, domače pa naposled drago stala. Milančanom se je dogajalo ravno obratno. Na krilih vznesenega Díaza so navzlic zgodnjemu slovesu poškodovanega samooklicanega boga Zlatana Ibrahimovića polni izvirnih domislic sejali strah pred nasprotnikovim golom in bili nagrajeni z enajstmetrovko. Strel Francka Kessiéja je v 58. minuti vrhunsko zaustavil Szczęsny, a je dvajset minut zatem Ibrahimovićeva menjava Ante Rebić z izjemnim projektilom pometel pajčevino še v levem zgornjem kotu južnih vrat Allianz Stadiuma, znova izvrstni branilec Fikayo Tomori pa je v 82. minuti z nebeškim skokom izkoristil strupeno Çalhanoğlujevo podajo iz prostega strela in dosegel krstni gol v rdeče-črnem dresu. Ena, dva in tri proti nič.

Boleča zaušnica še dan potem glasno odzvanja v glavah domačinov, Milan pa si je v neizprosnem boju za nov nastop v Ligi prvakov priigral pomembno prednost. Juventus bo isti cilj napadal iz ozadja: s petega mesta se bo v sredo lotil znova prodornega lovca na evropski plen Sassuola in v soboto lovil prepotrebne točke proti državnemu rivalu številka ena – novemu prvaku Interju. Dame in gospodje, dobrodošli v spektakularnem zaključku Serie A 2020/21!

Foto: Šport TV

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več