single
[158,2]
100437

Za Raiolo ni počitka

Avtor: Nejc Mravlja
16. 4. 2020, 11.45

Kdo ali kaj povezuje Paula Pogbaja in Erlinga Hålanda s šopkom vzbrstelih in za mnoge še neodkritih nizozemskih tulipanov? V prvi vrsti razvpit in uspešen super agent, ki ob Jorgu Mendesu kroji usodo največjih nogometnih prestopov. Čeprav še ne poznamo datumov začetka in konca vročice poletne tržnice, je Mino Raiola že zavihal rokave in z iskro v očeh zre v obetavno prihodnost. Nekaj njegovih varovancev je, začenši z zvezdniki evropskega kova, tik pred menjavo kluba, številni nadobudni mladci, zlasti tisti, ki poustvarjajo vse mikavnejše dogajanje v Eredivisie, pa z nezanemarljivo Minovo pomočjo postajajo zanimivi za uglednejše in bogatejše tuje sredine.

V obdobju nogometnega mrka in vsesplošne negotovosti bi bilo govoriti o zagotovilih in dokončnih odločitvah, kaj šele o potrjenih sklepih, malodane bogokletno početje. Čudoviti svet žogobrca ni uspel ubežati magnetiziranemu hudourniku pandemične nadloge, ki otežuje kakršenkoli utemeljen športni ali gospodarski pogled v prihodnost. Tako kot navijači in strokovni opazovalci se tudi nogometaši poskušajo prilagajati na spremenljive razmere, uprave klubov pretresajo vse možne scenarije, medijski gremij pa (sončna stran Alp ni izključena) v (pre)veliki meri odkriva toplo vodo, kjer je ni in bolj ali manj neuspešno dokazuje svojo (ne)ustvarjalnost. Kar zadeva agente, je njihov vsakdan – ne glede na praviloma prednostno delovanje v senci – prav tako zaznamovan z dvomom in ugibanji o tem, kdaj se bodo prvenstva nadaljevala in sklenila. Za zdaj še zamegljen labirint perspektiv pa vendarle vsebuje vidno polje: prihajajoče poletno prestopno dogajanje, ki se ga bodo zastopniki igralcev lotili enako petično kot doslej, čeprav še ne poznajo vseh njegovih ključnih parametrov.

Mino Raiola nikakor ne sodi v večinsko skupino kimavcev, ki jim aktualno dogajanje vsiljuje poteze na prestopni šahovnici. Omnipotenten Nizozemec italijanskega rodu v naslednjih tednih načrtuje nekaj odmevnih konjevih skokov. Da bodo uspešnejši in donosnejši od nemškega med 2. svetovno vojno v Drvarju, bo italijanski Nizozemec znova stavil na svoji najmočnejši orožji: znanje in ugled. Pri tem mu bosta v močno oporo nezanemarljivi dejstvi: da ob Mendesevem poseduje enega od dveh najdebelejših igralskih portfeljev na svetu in dvojna vloga – prvotna zastopniška in posredniška, s katero tako pogosto spretno krmari med povezavami iz agentskih krogov, najlepši primer je lanski prestop Matthijsa de Ligta iz Ajaxa v Juventus. Obetaven nizozemski branilec je zadržal svojega prvotnega zastopnika, letos februarja preminulega Barrya Hulshoffa, a niti prestopa v Torino je premeteno zaupal v roke Raioli. 52-letnik je v poldrugem desetletju delovanja v nogometni krajini docela izmojstril obrtniške veščine in je danes upravičeno ena najbolj iskanih redkih oseb, ki znajo olajšati zahtevnejše, zagonetnejše in finančno donosne dosjeje v pogosto krutem, a za najspretnejše izbrance prihodkovno privlačnem svetu žogobrca.

Zadostiti apetitom stare garde

V Raiolinem vročem poletju bosta za dodaten dvig temperature poskrbeli dve pereči vprašanji, ki se dotikata dveh njegovih dolgoletnih varovancev. Mario Balotelli in Zlatan Ibrahimović ne sodita med običajne stranke. Švedski velikan se je januarja vrnil na Apeninski polotok in je v nekajtedenskem udejstvovanju v rdeče-črnem dresu znova opozoril nase, s čimer je ne glede na klavzulo, ki mu omogoča enoletno podaljšanje sodelovanja z AC Milanom ostal zanimiv za številne potencialne delodajalce. Marčevsko slovo Zlatanovega podpornika Zvonimirja Bobana iz uprave lombardskega kluba je znatno zmanjšalo možnosti Ibrahimovićevega obstanka v prestolnici mode. Zlatan je pri 38. letih precej bliže vrnitvi v domovino k svojemu (pred kratkim je postal delni lastnik) Hammarbyju iz Stockholma, kjer v zadnjih tednih nabira kondicijo za nove izzive.

Gosta megla slabih 100 kilometrov vzhodno od Milana bistveno bolj zakriva prihodnost Maria Balotellija. Skromna sezona pri kandidatu v boju za obstanek, mešanje neuspešnih predstav z grotesknim obnašanjem zunaj igrišč in skrhano razmerje z delom navijačev so povzročili, da pod oknom nekoč Super Maria praktično ni kredibilnih snubcev za njegove usluge. Super Mino bo potreboval precej trdo kožo, nemalo potrpežljivosti in ogromno domišljije, da bo nesojenemu italijanskemu reprezentantu našel delodajalca v višini igralčevih ambicij.

Umiriti zvezdnike

Na italijanskem škornju že lep čas praktično ne mine teden, da naslovnic športnih dnevnikov s svojo zavidljivo postavo ne bi krasil Gianluigi Donnarumma. Milanov vratar bo poleti ena glavnih Raiolovih deviz. Iz omejenega Hudičevega igralskega nabora preprosto preveč izstopa in klub bi njegovo prodajo lahko izkoristil za polnjenje blagajne v luči prihajajočih vlaganj v mlade upe. Lombardska institucija se je z večinskim vlagateljem (skupino Elliott) in njegovim prvim odposlancem Ivanom Gazidisom odločila za pot vzgoje in prodaje igralcev. 21-letni vratar ima v trenutnem moštvu najvišjo tržno vrednost, zato se na tem mestu ob dejstvu, da Milan v naslednji sezoni (ne glede na razplet prvenstva) ne bo sodeloval v Ligi prvakov, upravičeno postavlja vprašanje njegovega napredka.

Začetek poletja bo znova zaznamoval feljton Paul Pogba. Francoski reprezentančni vezist se od konca decembra muči s poškodbo in je v tej sezoni sodeloval na pičlih osmih tekmah Rdečih vragov. Redno omenjani bodoči destinaciji svetovnega prvaka sta Juventus in madridski Real. Raiola je pred kratkim omenil verjetno vrnitev v Torino, Pogba pa je v pogovoru za najbolj znan francoski dnevnik potrdil odločenost, da dve leti pred iztekom pogodbe zapusti angleški sever. Že res, da ima Raiola Juventusova vrata odprta na stežaj, a v tem primeru lahko tehtnico v Realovo stran prevesi njegov odličen odnos s predsednikom kraljévega kluba Florentinom Pérezom. Bo Mino letošnji ferragosto delovno praznoval v Madridu?

Zelo podrobno bi veljalo spremljati sleherni tržni korak norveškega kiborga Erlinga Brauta Hålanda. Orjaški napadalec je po januarskem prihodu v dortmundsko Borussio z 20 goli na 17 tekmah (13 jih je začel v udarni enajsterici) bogato popestril črno-rumeno vsebino. Raiola se je v prestopnih pogajanjih med Salzburgom in BVB odrekel svoji pregovorni trdoživosti in čeprav je zatrdil, da tega ne bo več storil, popustil pred željo trenutnega Norvežanovega delodajalca, da v pogodbo vključi odkupno klavzulo v višini 75 milijonov evrov. Toda pozor: to določilo bo postalo veljavno šele od poletja 2021. Povedano drugače: če bo želela Borussia za Hålanda iztržiti več, bo morala srečo poiskati v naslednjih dveh prestopnih rokih (letos poleti ali januarja 2021).

Poskrbeti za razcvet nove generacije letečih Holandcev

Lovec Raiola svojega najljubšega revirja seveda ni zanemaril. Vse od začetka novega tisočletja si intenzivno kopiči vpliv v Eredivisie, kjer bdi nad večino najbolj nadarjenih igralcev. Potem, ko je avgusta 2018 poskrbel za selitev Ajaxovega Justina Kluiverta v Romo in lanskega avgusta po mučnih pogajanjih izbojeval ugodne pogoje za PSV-jevega Speedyja Gonzalesa Hirvinga Lozana v Neaplju, ima super agent pred sabo paleto novih vznemirljivih pogajalskih preizkušenj.

Drugo mesto na lestvici (do vodilnega Ajaxa ga ločuje le slabša razlika v zadetkih), šestnajstina finala Evropske lige … AZ iz Alkmaarja ima za sabo imenitno tekmovalno obdobje, kar se pozna tudi na rasti njegovih delnic. Vrednost glavnih adutov: 20-letnega levega bočnega branilca Owena Wijndala, 21-letnega desnega krila Calvina Stengsa in 19-letnega napadalca Myrona Boaduja se je v primerjavi z začetkom sezone potrojila. Podobno velja za število oglednikov iz največjih evropskih klubov, ki so svoje predstavnike do marčevske tekmovalne prekinitve vse pogosteje pošiljali v severno provinco Frizijo. Vsi trije upi so ob še enem Raiolinem varovancu Donyellu Malenu ta hip najbolj iskano in zapeljivo nizozemsko tržno blago. Nepredvidljivi napadalec Kmetovalcev (orig. Boeren, vzdevek PSV) je znatno obeležil tekmovalno jesen, a si nato konec decembra na klasiki s Feyenoordom težje poškodoval koleno in še pred pandemično zaušnico sklenil sezono. Upoštevaje prvotni razvoj okrevanja, obstaja nekaj možnosti, da bi se ob nadaljevanju prvenstva (za zdaj predvidoma sredi junija) vrnil na zelenice.

Zadnji zapeljivec, ki se je v središče širše pozornosti na stari celini izstrelil nedavno, je krilni nogometaš Steven Berghuis. Brez prekinitve lige bi po vsej verjetnosti še tretjo zaporedno sezono sklenil z dvojnim dvojčkom golov in asistenc (22 + 11 v 2017/18, 13 + 14 v 2018/19, 22 + 8 v 2019/20). Napadalec Feyenoorda ima za sabo vsebinsko bogato tekmovalno obdobje in je na večini tekem v igro ekipe vnesel dodano vrednost. Njegov vpliv je delno zmanjšal prihod Dicka Advocaata, ki je od konca oktobra vse podvrgel popolni prenovi.

Pred Minom Raiolo je vsekakor nekaj napornih mesecev, ko bo znova igral z vsemi svojimi aduti. Brez njegovih trisov, pokrov, kraljevih lestvic in full housov si posamezne prestopne vročice ne gre več predstavljati. Tudi tokrat ima v rokah nemalo dobrih kart. Na poker turnirju z naslovom »Poletna nogometna tržnica 2020« bo tako znova med favoriti.

 

Foto: Šport TV

Zadnje video vsebine

1

Matko pred tekmo sezone: Ni boljše priložnosti za osvojitev naslova kot proti Olimpiji (VIDEO)...Več

2

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

3

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško se ne misli ustaviti, mojstrski zadetek tudi proti polfinalistom lige prvakov! (VIDEO)...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več