šport TV 1 logo
09:00
Vrhunci 26. kola Ligue 1
šport TV 2 logo
08:45
Cedevita Olimpija - Krka Liga Nova KBM
šport TV 3 logo
08:15
Brest - Gyor EHF Liga prvakinj

Anja Drev, Franček Gorazd Tiršek in showdown reprezentanca najboljši v letu 2019

Avtor: Marko Premrl
22. 1. 2020, 09.10

Najboljša športnika leta 2019 med invalidi sta strelec Franček Gorazd Tiršek in gluha smučarka Anja Drev. Med ekipami si je naslov najboljše priborila ekipa v showdownu, namiznem tenisu za slepe in slabovidne. Nagrade so podelili danes na slavnostni prireditvi krovne Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS – SPK) v Ljubljani. V ekipi showdowna, ki je na EP na Sardiniji osvojila tretje mesto, so bili Peter Zidar, Sanja Kos, Tanja Oranič, Denis Repa in Miha Susman.Uvodoma je zbrane nagovoril Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja, zatem je sledil še govor Vladimirja Kukovice, direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO).

Tretjič Drevova

Anja Drev je na olimpijadi gluhih v Italiji osvojila peto mesto v smuku, v kombinaciji pa je ostala tik pod stopničkami na četrtem mestu, še kakšno priložnost za dober nastop pa so ji nato preprečile bolečine v hrbtu. Za najboljšo slovensko gluho smučarko je priznanje za športnico leta tretje v karieri, najboljša je bila že v letih 2015 in 2017. “Veliko mi pomeni, da so mi podelili priznanje. Zaradi težav s hrbtom nisem mogla pokazati svojih najboljših voženj. Lahko bi rekla, da smo zelo dobro delali, lovili smo sneg, dobro sem trenirala, na koncu pa me je vseeno nekaj ustavilo. To je tretje priznanje, vsako pa ima svoj pomen in sem na vsako ponosna,” je dejala športnica leta.

Tiršek petič

Tiršek, dobitnik dveh medalj s paralimpijskih iger, si je naslov najboljšega v Sloveniji prislužil z lanskim dosežkom na svetovnem prvenstvu v Avstraliji, kjer je z zračno puško stoje osvojil tretje mesto. Za Tirška je to že peto priznanje za športnika leta v Sloveniji, doslej je bil najboljši že v letih 2012, 2014, 2015 in 2016. “Na kratko lahko rečem, da sem presenečen in ponosen. Lansko leto je bilo naporno, pestile so me poškodbe in prvo polovico leta sem izpustil. A srce mi je velelo, da moram vztrajati in s svetovnega prvenstva sem se vrnil z medaljo. Posledično pa sem še športnik leta in tega sem zelo vesel,” pa je lansko leto ocenil Tiršek.

Tim opozarja nase

Na prireditvi v Ljubljani pa so danes podelili še številne druge nagrade za športne dosežke v lanskem letu. Priznanje za mladega nadarjenega parašportnika je dobil 16-letni plavalec Tim Žnidaršič Svenšek za dosežke na paraigrah mladih ter izpolnjene norme za EP v letošnjem letu.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS – SPK) podeljuje priznanja tudi vsem športnikom, ki so se z vrhunskimi dosežki izkazali na mednarodnih tekmovanjih v posameznem letu, ter njihovim trenerjem. Bronaste znake so dobili prejemniki medalj na igrah specialne olimpijade Tina Skerlep, Simona Gaser, Uroš Bernik, Anja Golčer, Timotej Galunič, Alen Šošter, Urban Goltnik, Tamara Korotaj, Vinko Rešetar, Martin Lešnik, Mario Zajfrid, Jožica Drač, Miha Zalokar, Rok Mali Vodušek, Sebastjan Ratej, Luka Gračner, Manfred Kržišnik, Atif Mulič, Primož Mrkun, Ivan Ruf, Albin Kolar, Klavdij Zorko, Žiga Vagoš in Nik Jerkovič.

Bronasta priznanja so podelili tudi udeležencem EP v inkluzivnem judu Sašu Kovaču, Žigi Vagošu, Niku Jerkoviču in Aljažu Colariču. Enaka priznanja so dobili tudi najboljši slovenski športniki na evropskih paraigrah mladih na Finskem: Luka Trtnik, Tim Žnidaršič Svenšek in Robi Kogovšek. Za medaljo na EP v biljardu na vozičkih je dobil priznanje Matej Brajkovič, za dosežke na EP za slepe in slabovidne kegljače pa Marjan Žalar in Jože Lampe. Reprezentanca v golbalu, igri z zvenečo žogo za slepe in slabovidne, je zmagala na EP divizije C, v njej so bili Matej Ledinek, Boštjan Vogrinčič, Dejan Pirc, Borut Višnikar in Robi Kogovšek.

Srebrne znake so dobili Gregor Selak za medaljo na svetovnem prvenstvu v paraplezanju, strelec Franček Gorazd Tiršek za medaljo na SP ter člani reprezentance v showdownu, namiznem tenisu za slepe in slabovidne Peter Zidar, Sanja Kos, Tanja Oranič, Denis Repa in Miha Susman.

Predstavniki partnerjev in podporniki

Bronaste znake so podeljevali Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyota Adria in predsednica uprave Thermane Mojca Leskovar, Polona Škrbec, vodja upravljanja družbene odgovornosti Triglav d.d. Ter mag. Robert Cugelj, direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – URI, predsednica uprave Loterije Slovenije Romana Dernovšek in veleposlanik Japonske nj. Eksc. Masaharu Yoshida. Srebrne znake sta podelila Tina Cipot, vodja Korporativnega komuniciranja pri Lidl Slovenija, in dr. Jernej Štromajer, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, Alojza Kovšca, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije, pa je podelil priznanje za perspektivnega mladega športnika. Priznanja za najboljšo ekipo, najboljšo parašportnico in najboljšega parašportnika pa sta podelila Damijan Lazar in Vladimir Kukovica.

Paralimpijka

Prireditev so obeležili še trije projekti, ki smo jih pripravljali skupaj s športniki in športnicami. Kot je bilo že omenjeno, se nam je v začetku preteklega leta s svojim sponzorskim vložkom pridružila Loterija Slovenije. Čez dober teden bo na vseh prodajnih mestih Loterije na voljo čisto nova srečka Paralimpijka, z nakupom katere boste neposredno prispevali k dobrobiti naših športnikov. Vsi udeleženci so ob odhodu s slavnostne prireditve dobili kupon, s katerim bodo srečko lahko brezplačno dobili. Naj vam bo sreča naklonjena!

 

Foto: zsis.si
VIR: zsis.si

Priporočamo še

1

Pavlin odkrito: V reprezentanci pogrešam srčnost in žar, za grb je treba dati vse! (VIDEO)...Več

2

Najboljši motokrosist sveta pokazal zmagovalni spomin iz otroštva (FOTO)...Več

3

Neymar podlegel provokacijam in drugič v Franciji pordečel (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Hrvaški Messijev naslednik žogo poslal … v kuhinjo!...Več

2

VIDEO: Zimzeleni Šterbik pri 40 letih uprizoril vratarsko predstavo za anale...Več

3

Prekršek ali ne? Situacija, ki deli hrvaško športno javnost (VIDEO)...Več