single
[38]
76960

Cisarju podelili posebno priznanje OKS za športno potezo

Avtor: Marko Premrl
12. 4. 2019, 10.18

Cisar je na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v Osrblieju na Slovaškem osvojil dve zlati medalji, v sprintu in v zasledovanju.

Kmalu nato je na slovenskem pokalu na Pokljuki po nesreči, med prehitevanjem, pohodil palico Tilna Gregorke, ki jo je izgubil. Cisar mu je dal svojo palico, sam pa se je vrnil po Gregorkovo in nadaljeval tekmo, na kateri potem ni zmagal.

“To sem storil povsem spontano, nagonsko. Nič posebnega se mi ni zdelo niti potem, ko sem prispel v cilj. Presenečen sem bil, kako velik odmev je ta moja zelo majhna poteza, ki mora biti tudi sicer prisotna v športu in življenju nasploh, vzbudila v javnosti,” je povedal Cisar, gimnazijec šole Franceta Prešerna v Kranju.

Etična odličnost v športu, ki jo zastopa fair play gibanje, je pri nas v organizirani obliki prisotna slabe četrt stoletja. Pri nas jo vodi Cerar, nekdanji telovadec, ki je med drugim osvojil dve zlati olimpijski medalji na konju z ročaji, leta 1964 v Tokiu in štiri leta pozneje v Ciudad de Mexicu.

“Tekmoval sem v času amaterizma in v klubih in društvih so nas vzgajali v celovite osebnosti, med drugim si moral imeti v šoli solidne ocene, priti na fakulteto ali do službe, obenem pa smo iz lastnih vzgibov tekmovali in trenirali skoraj tako kot sedaj v časih poklicnega športa. Fair playa tedaj nismo poznali, pač pa poštenje, odgovornost in samokritičnost. V tem duhu smo bili vzgajani in po njem živeli,” je izpostavil Cerar.

Svetovno združenje za fair play je bilo pod okriljem Unesca ustanovljeno pred petimi desetletji, pred dvema desetletjema in pol pa je bil Cerar med 14 ustanovitelji evropskega združenja, v katerem je sedaj 41 držav. “Boj proti vsakršni diskriminaciji in nasilju je bil tedaj tudi pomemben del našega delovanja. Vse bolj se je vključeval boj proti dopingu, nato med drugim širše družbene teme, kot so razmerja med gledalci in športniki, pa slednjih s starši, sedaj tudi nedovoljene športne stave in korupcija nasploh. Seznam postaja skorajda neskončen,” je dodal Cerar.

Generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko je dejal, da so vzpostavili tudi anonimno linijo za prijavo vsakršnih nepravilnosti v športu, ki se imenuje Žvižgavka in obstaja od oktobra 2016. OKS potem primere odstopi pristojnim organom, policiji, varuhu športnikovih pravic, svoji etični in disciplinski komisiji. Perko je izpostavil, da je fair play najbolj sistematično razvit v nogometu, od svetovne do slovenske ravni.

Cerar je usmeril pozornost tudi na rekreativce in starše otrok: “Neverjetno, kakšne neprimerne stvari počnejo nekateri rekreativci sami s seboj, od poživil naprej, četudi tu ne bi smel biti poudarek na tekmovanju, ampak na zdravju in druženju.”

Izpostavil je očeta dvanajstletnega sina, ki je na tekmovanju na tujem vpil na svojega otroka. “V slovenščini, česar sicer ni nihče razumel, se je drl z najbolj grdimi možnimi besedami. Ampak vsi so razumeli, za kaj gre, in se zgražali, ko ga je na koncu še udaril. Velika sramota, tudi za našo državo nasploh. In to ni osamljen primer preveč ambicioznih staršev, tudi trenerjev.”

 

Foto: Šport TV
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Matko za Šport TV: Ne glede na to, na katerem položaju igram, mi trener daje svobodo (VIDEO)...Več

2

Eredivisie: Feyenoord prvič po treh desetletjih sezono po osvojenem naslovu končal na drugem mestu (VIDEO)...Več

3

Liga Nova KBM: Ilirija tudi s pomočjo atraktivnega Alley oopa prekinila niz porazov (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

2

Šeško v klubskem dresu znova trese, proti Heidenheimu do svojega 10. gola v Bundesligi (VIDEO)...Več

3

Bayern lahko s takšnim Kanom sanja celo evropsko krono (VIDEO)...Več