single
[1176]
45057

Gajser: Na zadnji tekmi bom dal vse od sebe

Avtor: Marko Premrl
14. 9. 2017, 12.16

Motokrosisti bodo v nedeljo v Franciji odpeljali finalno, devetnajsto dirko svetovnega prvenstva v sezoni 2017. Zaključka svetovnega prvenstva se bosta od slovenskih motokrosistov udeležila Tim Gajser in Jernej Irt. Gajser se bo tako še uradno poslovil od naslova svetovnega prvaka, ki ga je letos osvojil Antonio Cairoli.

V elitni kategoriji so letos tekmovali štirje predstavniki z licenco AMZS: Tim Gajser, Jernej Irt, Peter Irt in Klemen Gerčar. Gerčar je odpeljal tri dirke, potem pa je v Latviji sledila poškodba kolena, po kateri še vedno okreva. Peter Irt je odpeljal osem dirk in v Franciji ne bo tekmoval. Jernej Irt se je karavani svetovnega prvenstva pridružil med sezono, ko je okreval po poškodbi. Na vsaki odpeljani dirki je prikazal viden napredek, v Franciji pa bo odpeljal svojo sedmo dirko svetovnega prvenstva letos. Veseli podatek, da je bil na zadnjih štirih dirkah trikrat med dobitniki točk.

“Zadnje tekme v Franciji se zelo veselim. Proga mi ustreza, na zadnjih tekmah MXGP sem pokazal dobro pripravljenost. Upam, da se bom ponovno boril za mesta med prvih dvajset. Tekma bo tudi dober trening za zadnjo, najbolj pomembno tekmo sezone, pokal narodov v Angliji,” je napovedal Irt. Zadnji rezultati so poskrbeli za optimizem, trda podlaga pa Irtu vliva dodatno motivacijo pred zaključkom dolge in naporne sezone.

Tim Gajser je zaradi poškodbe izpustil dve dirki, še nekaj dirk pa je odpeljal poškodovan, kar se je poznalo tudi pri rezultatu. Na Nizozemskem je pretekli vikend spet grdo padel, odstopil in nato druge vožnje ni odpeljal. Ob spektakularnem padcu je marsikomu zastal dih, k sreči pa je kot že nekajkrat, ostal nepoškodovan in bo že v nedeljo znova na startu. “Po padcu sem si vzel dan za počitek. Nato sem dva dni opravil lažje treninge, danes pa z očetom načrtujeva trening na motorju. V petek potujem v Francijo. Dal bom vse od sebe in skušal sezono zaključiti kar se da najbolje,” je povedal Gajser, ki mu je pri padcu polomilo tudi ščitnik za prsi, kar samo priča o tem, kakšno srečo je imel. Z odstopom je spet zamajal svoje peto mesto v seštevku svetovnega prvenstva, saj se mu je Francoz Romain Febvre približal na šest točk razlike, zato je peto mesto v prvenstvu še povsem odprto.

Prva štiri mesta v prvenstvu so oddana. Italijanski zvezdnik Antonio Cairoli ima za sabo izjemno sezono in si je že v Assnu zagotovil deveti naslov svetovnega prvaka v karieri. Naslov svetovnega podprvaka je osvojil Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je po poškodbi in slabšem začetku sezone, v drugem delu sezone prikazal nekaj neverjetnih voženj in je zmagal tudi na zadnjih dveh dirkah. Na tretjem mestu se je ustalil Francoz Gautier Paulin, četrto mesto v prvenstvu pa si je zagotovil Belgijec Clement Desalle, ki v nedeljo zaradi poškodbe sicer ne bo tekmoval, ima pa pred Gajserjem že dovolj prednosti, da ga svetovni prvak sezone 2016 ne more več prehiteti.

Prva vožnja finalne dirke MXGP bo v nedeljo ob 14. uri, druga bo sledila ob 17. uri.

V Franciji se bo v nedeljo končalo tudi evropsko prvenstvo v motokrosu. Jan Pancar je bil v svoji premierni sezoni v kategoriji EMX 250 dvakrat pri točkah. Imel je slabši začetek sezone, nato pa ga je v svoje vrste povabila italijanska pol tovarniška ekipa, ki je sodelovanje s Pancarjem podaljšala vse do konca sezone. Naslov evropskega prvaka se nasmiha Italijanu, Morganu Lesiardu, Pancar je s petnajstimi točkami na sedemintridesetem mestu.

 

Foto: hondaproracing.com
VIR: AMZS

Zadnje video vsebine

1

Drobne: Jeseni smo imeli težave v slačilnici, a smo jih rešili (VIDEO)...Več

2

Tavares za Šport TV: Kljub temu, da ne igram več, s svojimi izkušnjami še vedno pomagam ekipi (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Gajserjevo dirkanje po Italiji...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sanjska Slovenija v sanjskih Stožicah: Cristiano in soigralci pokleknili z 2:0!...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Bogatinov in Kosić zadnji žrtvi trenerskih menjav v PLT...Več