single
[1180]
42028

Hamilton najboljši na domači dirki, smola Vettla

Avtor: Blaž Magdič
16. 7. 2017, 17.22

Britanec Lewis Hamilton je zmagovalec domače dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Silverstonu. Na drugem mestu je preizkušnjo za VN Velike Britanije končal drugi voznik Mercedesa Finec Valtteri Bottas, tretji pa je bil njegov rojak in drugi Ferrarijev dirkač Finec Kimi Räikkönen.

Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) je po smoli ob koncu dirke, ko je v predzadnjem krogu predrl pnevmatiko, s tretjega zdrsnil na sedmo mesto, tako da je zdaj v skupnem seštevku SP vrh spet zelo zgoščen.

Hamilton je s četrto zaporedno zmago in peto skupno na tem prizorišču ter 57. v karieri ob le šestih novih točkah Vettla zdaj že ujel Nemca. Ferrarijev voznik ima na prvem mestu v SP 177 točk, Hamilton pa eno manj. Tretji je Bottas s 154.

Lewis Hamilton je vlogo favorita na domači dirki povsem upravičil. Potem ko se je nekaterim navijačem zameril, ker se ni udeležil promocijskega dogodka formule 1 v Londonu sredi tedna, je zdaj vse nadoknadil in se domačim pristašem v Silverstonu oddolžil s predstavo za gladko zmago, okoliščine pa so mu pomagale še do precejšnjega zmanjšanja zaostanka, tako da je zdaj boj za naslov prvaka spet povsem odprt.

Lewis Hamilton

Če se je lahko Hamilton veselil, zadovoljni pa so bili tudi pri Mercedesu z drugim mestom Bottasa, je bilo precej slabe volje pri Ferrariju. Še krog in pol pred koncem je kazalo, da bo izkupiček precej boljši, saj je bil vodilni v SP Vettel še tretji. Pred njim je imel težave s pnevmatikami tudi že Räikkönen, ki je moral na nepričakovan postanek in menjavo v bokse, kar je Vettlu omogočilo preboj na najnižjo stopničko. A Nemca je tehnična nevšečnost doletela tik pred ciljem, z avtom, ki se je zaradi predrte in na koncu povsem scefrane pnevmatike komajda še privlekel do boksov, pa je nato lahko rešil le še sedmo mesto.

“Ne morem opisati občutkov. Hvala za vso podporo. Veliko lažje je bilo dirkati zaradi vas. Ta zmaga veliko pomeni v boju za naslov prvaka. Zdaj nam bo vsem lažje, hvala pa tudi ekipi za izjemno delo ves konec tedna,” se je navijačem po zmagi zahvalil britanski zvezdnik. “Nič ni kazalo na to, kar se je zgodilo. Nimamo veliko razlogov za dobro voljo. Ampak danes so nas odnesle številne majhne napake,” je bil slabe volje Vettel.

Ob boju za stopničke in ob drami za Ferrari se je tokrat izkazal Red Bullov dirkač Daniel Ricciardo, ki je hitro pozabil na težave s sobotnih kvalifikacij, ko je izpadel že v prvem krogu, na dirki pa se je z 19. mesta prebil na peto. Tudi njegov mladi moštveni sotekmovalec Max Verstappen, ki je dirko končal mesto pred njim, je pokazal, da je, kadar nima težav z odstopi (letos jih je imel že pet), še vedno tisti mladi lev, zaradi katerega je formula 1 lahko bolj zanimiva. V uvodnih krogih je imel nekaj precej ostrih bojev predvsem s Vettlom in tudi Räikkönenom, se začasno prebil tik za Hamiltona, pozneje pa se je vozil tik pod stopničkami.

Na najvišji pa je Hamilton lahko proslavljal še en izenačen rekord: za 57. zmago v karieri je peto dosegel v Silverstonu, to pa je dosežek, ki je bil doslej le v lasti Jima Clarka in Alaina Prosta.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni z dirko na Madžarskem.

 

Foto: Šport TV
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Skrit doprinos k uspehu: Spoznajte poslanstvo in delovnik fizioterapevta ekipe HRC Honde (VIDEO)...Več

2

Matej R. Mavrič: Zeljković in Radosavljević se odlično poznata, Olimpija – Koper bo atraktivna tekma! (VIDEO)...Več

3

Učna šola Tima Gajserja v Španiji, doktor motokrosa sotekmovalcem odčital lekcijo prehitevanja (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sanjska Slovenija v sanjskih Stožicah: Cristiano in soigralci pokleknili z 2:0!...Več

2

Cvijanovič: Jojo se dviguje! Ni še v stari formi, a dela Maribor boljši! (VIDEO)...Več

3

Šimundža: “Gremo iz tekme v tekmo, a želimo biti na vrhu” (VIDEO)...Več