single
[9]
41334

Neuville dobil Reli po Poljski

Avtor: Gregor Kovačič
2. 7. 2017, 16.51

Belgijec Thierry Neuville (Hyundai) je zmagovalec relija po Poljski, osme dirke svetovnega prvenstva. Drugo mesto je osvojil njegov sotekmovalec pri Hyundaiju, Novozelandec Hayden Paddon, tretji je bil Francoz Sebastien Ogier (Ford). Za Neuvilla je to še tretja zmaga v sezoni, skupno pa peta v SP.

Letošnji, že 74. reli na Poljskem je bil izjemno zahteven. Močan dež je ceste v oklici Mikolajkija spremenil v blatne drsalnice in le redki dirkači so se izognili večjim težavam, številni pa so dirko končali predčasno zaradi trčenj, prevračanj ali tehničnih okvar.

Najbolj bridko je bilo dogajanje zadnji dan za Estonca Otta Tänaka. Potem ko je na prejšnji dirki na Sardiniji prvič v karieri zmagal na najvišji ravni, je bil zelo resno v igri za še eno zmago. Do sobote sta se z Neuvillom ostro dajala za vsak meter in sekundo naskoka, Belgijec pa je imel v soboto zvečer le tri sekunde naskoka.

Toda vse se je spremenilo na današnji drugi hitrostni preizkušnji, skupno pa 21. od 23 na reliju. Estonec je naredil napako, se zaletel v drevo in nato sicer še prišel do cilja, toda dirkalnik je bil preveč poškodovan, da bi lahko dirko nadaljeval in razočaran je moral odstopiti.

“Na edinem gozdnatem mestu v preizkušnji me je zaneslo. Z zadnjim delom sem zadel jarek, sprednji del pa je nato odneslo v drevo. To je to, če želiš zmagati, moraš pač veliko tvegati,” je dejal Tänak.

Neuville je imel tako odprto pot do zmage, moral je le paziti, da ne bi naredil kakšne podobne napake. Konec dirke so pozorno spremljali tudi pri Hyundaiju, saj se je obetal velik moštveni uspeh s prvim, drugim in četrtim mestom. Med dirkalnike korejskega proizvajalca se je vrinil le svetovni prvak Ogier, ki je do danes sicer vozil v senci bolj uspešnega moštvenega sotekmovalca Tänaka, nato pa po njegovem odstopu napredoval na tretje mesto.

Preostali dirkači do konca niso delali napak, na zadnji preizkušnji, “power stageu”, ki prinaša dodatne točke, pa zmagovalec ni preveč tvegal. Bil je šele peti, a je bilo tudi to več kot dovolj za prepričljivo zmago. Zadnjo preizkušnjo je sicer dobil sobotni osmoljenec Finec Jari-Matti Latvala, ki ga je, ko je bil tretji, na cedilu pustila tehnika v Toyoti, danes pa je dobil pet točk za zmago v tej posebni preizkušnji, kjer je v vse močnejšem dežju za nekaj sekund ugnal Ogierja.

“Presrečen sem. Že zadnjih nekaj relijev se počutim res močnega, prvi cilj je bil, da ostanem blizu Ogierja in to mi dobro uspeva. Moral sem se boriti do konca, vesel sem, da je bilo danes vendarle malo bolj sproščeno in na koncu malo večja razlika. A do razpleta SP bo še zelo zanimivo,” je po reliju razmišljal zmagovalec.

Belgijec, ki je v tej sezoni zmagal že v Franciji in Argentini, je imel na koncu 1:23 minute prednosti pred sotekmovalcem Haydenom Paddonom. “Zame je to veliko olajšanje. Za mano je izjemno težko leto, zato se moram zahvaliti vsem v ekipi, današnje drugo mesto pa pomeni tudi veliko zmanjšanje pritiska,” je dejal Novozelandec.

Tretje mesto je pred še enim Hyunadijevim voznikom Špancem Danijem Sordom zasedel Ogier (+ 2:20): “Vesel sem, da je konec. Ne bom rekel, da sem zasluženo na stopničkah, a tako pač je v reliju in stvari moraš vzeti takšne, kot so. Žal mi je za Otta, bil je odličen, super hiter in škoda, da se je končalo, kot se je.”

V skupnem seštevku je prvi Ogier, ki ima 160 točk, današnji zmagovalec Neuville je na drugem mestu pri 149, tretjin pa je Latvala s 112.

Sezona se bo po krajšem poletnem premoru nadaljevala z eno od klasik v koledarju, relijem po Finski konec julija.

Foto: Šport TV

Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Skrit doprinos k uspehu: Spoznajte poslanstvo in delovnik fizioterapevta ekipe HRC Honde (VIDEO)...Več

2

Matej R. Mavrič: Zeljković in Radosavljević se odlično poznata, Olimpija – Koper bo atraktivna tekma! (VIDEO)...Več

3

Učna šola Tima Gajserja v Španiji, doktor motokrosa sotekmovalcem odčital lekcijo prehitevanja (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

2

Sanjska Slovenija v sanjskih Stožicah: Cristiano in soigralci pokleknili z 2:0!...Več

3

Šimundža: “Gremo iz tekme v tekmo, a želimo biti na vrhu” (VIDEO)...Več