page name
Jezo in razočaranje z OI spremeniti v solze sreče

Rokometna Liga prvakov trenutno počiva v zimskem premoru, ki ga narekuje svetovno prvenstvo v Franciji. Najboljše reprezentance sveta svojo moč črpajo iz najboljših igralcev Lige prvakov, nekateri klubi pa vendarle izstopajo.

Mitja Hozjan


23. januar 2017. ob 11:45 | zadnja sprememba: 23. januar 2017. ob 11:45


Slovenska reprezentanca je na prvenstvu v Franciji že doživela vzpone in padce, slednji pa so do konca tekmovanja enostavno prepovedani. Predvsem v četrtfinalu, ko jim bodo stali naproti na papirju slabši Katarci, ki so premagali Nemčijo in si zagotovili tekmo s fanti Veselina Vujovića. To je imenitna priložnost, da se rokometna reprezentanca po Španiji 2013 znova uvrsti med najboljše štiri ekipe sveta. Znova lahko govorimo o priložnosti generacije (za kolajno), ampak te priložnosti je treba začeti tudi izkoriščati.

Da je rokomet nepredvidljiv in pri vrhu veliko bolj izenačen kot denimo nogomet ali košarka, je letošnje prvenstvo že pokazalo. Kaj se bo zgodilo do konca tekočega tedna je še neznanka, a dejstvo je, da je v četrtfinalu kar nekaj ekip, katerih igralci se poznajo iz klubskega okolja.

slovenija rokomet

Celjani, PSG, Veszprem in Zagreb v igri za prvaka

Najštevilčnejše v eni sami reprezentanci sta tako zastopani ekipi PSG-ja in Veszprema. Bogati Parižani dajejo kar 7 francoskih reprezentantov, enako pa velja tudi za Veszprem, ki tvori jedro madžarske reprezentance. Ob tem ni zanemarljiv podatek, da imajo Madžari še trenerja iz Veszprema (Sabate). Barcelona ima v španski reprezentanci samo 5 svojih igralcev.

Večina je šla skozi sistem Branka Tamšeta

Nato pa so na vrsti že Celjani (tudi Zagreb ima 6 reprezentantov). Slovenski prvak ima trenutno v reprezentanci Janca, Zarabca, Lesjaka, Poteka, Kodrina in Mačkovška. Če temu dodamo še nekatere igralce (Marguč, Blagotinšek, ...), ki so si pot do mednarodne slave utrli ravno skozi igranje za modro-rumene, je RK Celje Pivovarna Laško celo klub, ki daje največ igralcev ene reprezentance na tokratnem svetovnem prvenstvu. Naj dodamo še to, da je trener Celja Branko Tamše v zadnjih letih treniral skorajda vse trenutne reprezentante (nekatere še v Velenju). To pomeni, da so si igralci tehnično dovolj blizu, da se lahko povežejo v celoto.

veselin vujović

Energija prava, Vujović dodal lepilo

Že dlje časa govorimo o tem, kako dobro se razumejo fantje v reprezentanci. Večina jih je v danem trenutku igrala, zmagovala in izgubljala skupaj. Ne le na igrišču, tudi izven dvoran so igralci prijatelji.Ob prihodu Veselina Vujovića sem tudi sam govoril o tem, da bo prinesel tisto, kar je Andrea Giani v slovensko odbojkarsko reprezentanco. Trener s karizmo in trener, ki ve kako je stati na vrhu. Trener, ki se uspehov nikoli ne nasiti, ob udarcih pa se vselej pobere. Vujović se je v pripravljalnem obdobju lahko povsem in v celoti posvetil reprezentanci in očitno je našel pravo lepilo, ki kvalitete posameznika povezuje v močno celoto.Morda so bile rotacije v ekipi na trenutek nepotrebne, vendar v prid Črnogorca govori izpolnjen cilj preboja v četrtfinale. Morebitne napake si je privoščil na tekmah, ki niso odločale o ničemer več.

Spomin na Dansko

Tekma proti Rusiji je bila dovolj velik pokazatelj, da poraz proti Španiji in remi s Tunizijo nista zamajala temeljev naše reprezentance. Moštveni duh je tisto kar dviga reprezentanco in jo ohranja na vrhu.Katarci so nevarni, v to ne gre dvomiti. Zdaj je čas, da se slovenski reprezentanti še enkrat spomnijo na kolaps v Riu proti Dancem. A le za trenutek. Nato je treba jezo in razočaranje z olimpijskih iger spremeniti v solze sreče na svetovnem prvenstvu.

slovenija rokomet

 

Blog izraža mnenje avtorja in ne nujno tudi mnenje uredništva!

 

Foto: Sportida.com

Arhiv novic po dnevih

Ni dokumentov za izbrani datum.

Morje vsebin