page name
Federer si je oddahnil - nov polfinale je tu!

Švicar Roger Federer je zadnji polfinalist zaključnega turnirja sezone v Londonu z nagradnim skladom šest milijonov dolarjev. Federer je v prvem dvoboju v skupini B premagal Argentinca Juana Martina del Potra s 4:6, 7:6 (2) in 7:5. V drugem dvoboju je Srb Novak Djoković premagal Francoza Richarda Gasqueta

Domen Jarc


09. november 2013. ob 22:20 | zadnja sprememba: 09. november 2013. ob 23:41


Roger Federer

Šesti nosilec na turnirju v Londonu je v odločilnem tretjem nizu že zaostajal z 0:3, a nato zmogel do preobrata, ki ga je popeljal v polfinale, kjer ga čaka veliki rival, prvi igralec sveta Rafael Nadal. To bo že njun 32 obračun, Španec, ki je dobil tudi zadnje tri medsebojne dvoboje, pa zaenkrat vodi kar z 21:10. A ta statistika je povsem drugačna na zaključnih turnirjih, kjer se je Federer še enajstič v zadnjih 12 letih prebil do polfinala. Na tej poti je štirikrat premagal tudi Nadala, slednji njega nikoli.

Začetek ni nakazal na to, da bi se lahko v polfinalu znova pomerila Nadal in Federer, saj je dvoboj, ki je odločal o drugem polfinalistu, veliko bolje začel četrtopostavljeni del Potro. Argentinec je v prvem nizu hitro povedel s 5:1, potem, ko je Federer izgubil dve igri na svoj začetni udarec. Švicar se je nato vrnil vse do 4:5 in imel celo dve priložnosti za izenačenje, a jih ni izkoristil. Tudi v drugem nizu je mlajši Argentinec povedel s 3:1, a nato takoj zapravil igro na svoj servis, tako da je bil niz v nadaljevanju izenačen in odločala je podaljšana igra, v kateri je bil uspešnejši Švicar.

Odločilni tretji niz je bolje odprl del Potro in povedel s 30, a Federer ga je hitro ujel na 3:3 in nato v enajsti igri še drugič v tem nizu odvzel igro na tekmečev servis in se veselil pomembne zmage. Dvoboj je trajal dve uri in 26 minut.

Juan Martin Del Potro

''Imel sem dve priložnosti, da bi dobil ta dvoboj. Osvojil sem igro na njegov začetni udarec tako v drugem kot tretjem nizu, a Federer je nato nadaljeval odlično in in se zasluženo vrnil v igro. Nato pa sem v odločilnih trenutkih, ko moraš ostati osredotočen in iskati 'winnerje', naredil preveč napak, Federer pa je izkoristil vsako mojo napako. To je bil ključ do zmage,'' je po porazu povedal Argentinec.

Tudi na večernem dvoboju so gledalci zmagovalci dobili šele po treh nizih. Drugi igralec sveta Djoković je premagal Gasqueta s 7:6 (5), 4:6 in 6:3. Srb je imel v prvem nizu pobudo vse od začetka, potem ko mu je že v prvi igri uspel 'break', a nato igro na svoj začetni udarec izgubil ob koncu, ko je pri rezultatu 5:4 serviral za zmago. To ni bilo usodno, saj je bil kasneje uspešen v podaljšani igri. Francoz je v drugem nizu hitro povedel s 3:1 in prednost zadržal vse do konca, tako da je o zmagovalcu odločal tretji niz, ki ga je brez večjih težav dobil Djoković s 6:3. Odločilna je bila prva izgubljena igra Francoza na njegov servis, po kateri je nekdaj prvi igralec sveta povedel s 3:0.

V drugem polfinalu se bo Djoković, ki je v skupinskem delu zabeležil tri zmage, pomeril s Švicarjem Stanislasom Wawrinko.

Lani je zaključni turnir najboljše osmerice dobil Djoković, kar šestkrat pa se je zmage veselil Federer, nazadnje leta 2011.

 

Foto: Guliver/Getty ImagesZadnje noviceMorje vsebin