page name
Za konec še sladka zmaga proti Avstrijcem

Slovenska hokejska reprezentanca je v zadnji tekmi turnirja evropskega izziva v Ljubljani premagala Avstrijo s 6:3 (1:0, 2:1, 3:2) in osvojila prvo mesto. V prvi tekmi 3. kroga je Francija s 6:3 premagala Italijo.

Neža PavčičSTA


10. november 2012. ob 20:41 | zadnja sprememba: 10. november 2012. ob 20:41


Dvorana Tivoli, gledalcev 4500, sodniki: Kralj, Trilar (glavna), Černe, Zrnič (vsi Slovenija).
Strelci: 1:0 Jeglič (Sabolič, Tičar, 7.), 2:0 Muršak (Pretnar, Sabolič, 25.), 2:1 Sclacher (30.), 3:1 A. Kopitar (Sabolič, Muršak, 31.), 4:1 Kranjc (Pretnar, A. Kopitar, 48.), 4:2 Raffl (Latusa, Oberkopfler, 51.), 5:2 Rodman (A. Kopitar, 53.), 5:3 Geier (Schuller, 55.), 6:3 Urbas (Rodman, 59.).
Kazenske minute: Slovenija 10, Avstrija 14.

Slovenska hokejska reprezentanca Slovenski hokejisti so v najmočnejši postavi osvojili turnir evropskega izziva v Tivoliju

Slovenski hokejisti so se za slovo od domačega turnirja danes pomerili še s tradicionalnimi tekmeci s severne strani Karavank. Avstrija je, tako kot Slovenija in Francija, članica elitne skupine svetovnega hokeja, vozovnico za SP 2013 pa sta si oba današnja tekmeca priborila na aprilskem drugoligaškem prvenstvu v ljubljanskih Stožicah. Za Avstrijo je bil tako današnji dvoboj tudi priložnost za maščevanje za poraz z 2:3 pred pol leta, za domače igralce pa - ob tokrat nabito polnih tribunah in precej boljšem vzdušju kot v prvih dneh - priložnost za tretjo zmago in prvo mesto na tekmovanju. Na koncu so bili gledalci zadovoljni, saj je Slovenija v lepi in borbeni tekmi dosegla šest zadetkov in prestižno zmago proti Avstriji, seveda pa brez poraza tudi prvo mesto na turnirju.

Selektor Matjaž Kopitar je po napovedih v vrata postavil še tretjega čuvaja mreže, ki ga je imel v Ljubljani na voljo, tako da je tekmo začel Andrej Hočevar. V uvodnih minutah so bili domači boljši, Jan Muršak in Jan Urbas sta prva poskrbela, da je imel Bernhard Starkbaum nekaj dela, že v šesti minuti pa je na tribunah Tivolija završalo. Ob izključitvi Matthiasa Trattniga je slovenski prvi napad izvedel lepo kombinacijo, Žiga Jeglič pa je med dvema branilcema našel pot ploščku v mrežo. Tri minute pozneje je imel lepo priložnost še Gašper Kopitar, a se je pol metra pred praznim golom slabo znašel, potem pa so Avstrijci počasi stopnjevali pritisk in vse več dela je imel tudi Hočevar. Ob strelu Maria Altmanna je odlično posredoval, ob poskusu Thomasa Kocha pa ga je pet minut pred koncem tretjine rešila vratnica. A tudi Slovenci so zadeli okvir gola, ob novi izključitvi Trattniga je namreč v 18. minuti vratnico zadel še Klemen Pretnar.

Anže Kopitar Mojstrovina Kopitarja za 3:1

Uvodnih deset minut druge tretjine je bilo na ledu pravzaprav le eno moštvo. Slovenci so siloviti pritisnili, Anže Kopitar je dosegel gol, ki pa so ga sodniki razveljavil, ker je bil dosežen po žvižgu, se ubranili avstrijske številčne premoči, nato pa v 25. minuti povečali vodstvo, ko je ob novem "power-playu" Jan Muršak meril silovito in natančno. Sredi tretjine pa je nato sledil hladen tuš za domače, ko je Hočevar po navidez nenevarnem strelu Markusa Schalcherja slabo posredoval in mu je plošček ušel v mrežo. Vendar Slovencev to ni zmedlo; že dobro minuto pozneje je, spet ob igralcu več na ledu, do ploščka pred vrati prišel Anže Kopitar in ga nato mojstrsko poslal pod prečko, za svoj prvi gol na tem turnirju pa si je zaslužil glasen aplavz navijačev. Sledila je še ena vratnica, tokrat jo je zadel Sabolič, Muršak pa je imel ob igralcu manj še priložnost, da prodor konča z novim golom.

Slovenski igralci so tudi v zadnjem delu nastopili poletno in navduševali navijače. Izkazal se je branilec Aleš Kranjc, njegov prvi močan strel je Starkbaum še ubranil, drugega v 48. minuti, ko je imela Slovenija spet igralca več na ledu, pa ne in na semaforju je bilo že 4:1. Gostje se sicer še niso predali, hitro so dosegli še drugi zadetek, vseeno pa so Anže Kopitar in Jan Muršak - oba slovenska NHL-ovca sta tokrat zaigrala tudi skupaj v napadu - ter soigralci še nekajkrat ogrozili vrata tekmecev. Avstrija je sicer dosegla še tretji gol, vendar je bil odgovor tudi tokrat hiter. Najprej je plošček med vratnico in vratarjem v mrežo potisnil kapetan Marcel Rodman, za piko na i pa je gol na prazna vrata dosegel še Jan Urbas. Slovenci so se na koncu veselili zaslužene visoke zmage, navdušeni navijači pa so zadnje minute tekme pričakali stoje in z bučnim aplavzom nagradili svoje junake.

Hala Tivoli Hala Tivoli je bila po dolgem času spet napolnjena do zadnjega kotička

Za najkoristnejšega igralca turnirja so izbrali Kranjca, končni vrstni red pa je Slovenija, Francija, Avstrija in Italija.

"Super je že biti v takšni ekipi, kaj šele, če si kapetan. Bilo je super, vse tekme so bile dobre, vsaka naslednja pa boljša od prejšnje. Lahko bi bilo še kaj bolje, a večinoma smo imeli mi pobudo. Dobrih stvari je bilo veliko več kot slabih, nekako se je vse stopnjevalo. Sredi sezone ekipa še nikoli ni bila tako popolna in vprašanje je, kdaj bo spet," je turnir v Tivoliju ocenil kapetan Rodman.

Slovenija se bo spet zbrala že čez mesec dni, ko bo podoben turnir v Franciji, tekmeca pa bosta ob domači ekipi še Latvija in Danska.

Že pred tekmo je Hokejska zveza Slovenija pripravila sprejem za novince v hokejskem hramu slavnih. Letos so na novo sprejeli Elvisa Bešlagiča, Roberta Ciglenečkega, Dejana Kontreca, Tomaža Vnuka, Bojana Zajca, Nika Zupančiča, Luko Žagarja, Zorana Pahorja, Marka Popoviča, Žarka Bundala in Franca Ferjaniča.

 

Foto: Sportida.comZadnje noviceMorje vsebin