Trenutno na sporedu
09:00
Slovenija - Švica, Hokej na ledu - IIHF SP elitne divizije 2017
09:30
Chievo - Roma, Nogomet - Serie A
09:00
Polfinale: Munster - Ospreys, Rugby - Pro12

Naslednji teden se bo v Katarju začela nova sezona svetovnega prvenstva v motokrosu. Na uvodni dirki sezone bo nastopil le svetovni prvak razreda MX2 Tim Gajser, a letos v elitnem razredu MXGP. Maja pa bo imela Slovenija na startu v tem razredu kar štiri dirkače, še Klemna Gerčarja ter brata Irt, Petra in Jerneja.

Zelo močna zasedba slovenskih motokrosistov se je danes za uvod nove sezone predstavila na novinarski konferenci v prostorih krovne zveze AMZS v Ljubljani. Dirkači bodo imeli sicer različna izhodišča in različne cilje v sezoni, ki bo zanje tudi različno dolga. Najdaljša za Gajserja, ki bo kot tovarniški voznik Honde nastopil na vseh dirkah za SP in tudi na vseh v domačem prvenstvu, nekoliko krajša pa za preostale tri.

Klemen Gerčar bo, tako kot lani, tekmoval s svojo ekipo, zaradi finančne zahtevnosti projekta pa se je odpovedal neevropskim dirkam v SP. Tekmoval pa bo tudi v nemškem prvenstvu Adac.

Brata Irt bosta s svojo italijansko ekipo tekmovala na osmih dirkah za SP, prva pa bo 8. maja v Nemčiji. Takrat bo tudi prva postaja v koledarju SP, ko bodo na startu vsi štirje slovenski predstavniki, četverica dirkačev v elitnem razredu pa je dosežek, kakršnega v motošportu v Sloveniji doslej še ni bilo.

“Prestopila sva iz madžarske v italijansko ekipo, predvsem zaradi boljših možnosti nastopov v svetovnem prvenstvu. Priprave so bile dobre, tudi kondicijsko, za zdaj gre vse po načrtih, seveda pa je še prostor za izboljšave,” je pred novo sezono dogajanje strnil Peter Irt, Jerneju pa, tudi zaradi lanske poškodbe kolena, še manjka nekaj pripravljenosti.

“Do 8. maja, ko bo dirka v Nemčiji, bo že vse v redu. Na Yamahi se počutim super, z motorjem se dobro ujameva. Seveda gre pri naši ekipi za povsem drugačno izhodišče, kot ga ima Tim, mi smo veseli, da se lahko sploh udeležimo dirk,” pa je pogled na novo sezono dodal še Jernej. Zaradi dobrih dosežkov Petra Irta na pripravljalnih tekmah v Italiji so se v ekipi, kjer je nekoč že dirkal tudi njun najstarejši brat Matevž, spremenili tekmovalne načrte. Sprva so načrtovali nastop le na treh dirkah za SP, zdaj so pri številki osem.

Kot zasebnik bo drugo sezono zaporedoma v SP v elitnem razredu nastopal Klemen Gerčar. S svojo ekipo bo, kot je danes pojasnil, skušal nadgraditi lanske dosežke, preseči zanj magično mejo 15. mesta in se skušal končno bolj posvetiti samim dirkam. “Sem dirkač in vodja moštva v eni osebi, zato je večina ekipe že zdaj pred vami. Zamenjal sem kondicijskega trenerja in trenerja za motorje, tako da je precej novosti. Ker bom izpustil prve dirke, imam še mesec in pol časa. Sicer pa načrtujem nastope na vseh evropskih dirkah, poleg tega bom tekmoval na preizkušnjah nemškega prvenstva Adac, ki velja za nekakšno drugo ligo tega SP, pa tudi na domačih dirkah,” je pojasnil Gerčar.

Prvo ime slovenske četverice bo Gajser. Lansko sezono, sicer zelo uspešno, ki jo je kronal z naslovom prvaka razreda MX2, je že skorajda pozabil. Po odločitvi – skupaj z očetom Bogom, ki je še vedno pomemben povezovalni člen med njim in japonsko ekipo -, da bo presedlal v elitni razred, zanj ni bilo prav veliko počitka. Zimo je preživel na testiranjih in treningih, prve dirke so pokazale, da lahko tudi v tem razredu poseže visoko, povsem zadovoljen pa še ni.

“Na prvi dirki italijanskega prvenstva sem bil četrti, a sem imel veliko težav z motorjem, pa tudi pri sebi moram še nekaj stvari popraviti. Zavedam se, da bo v tem razredu težje, tekmeci so starejši, izkušenejši, a mislim, da sem lahko tudi tu zelo konkurenčen,” je dejal Gajser, ki ga uvod čaka v Katarju čez teden dni. “Gre za zanimiv teren, trdo podlago, postavljeno na dirkališču za motoGP, posebnost pa je, da se dirka ponoči, pod reflektorji. Upam, da bo začetek sezone boljši kot lani, ko sem imel v Katarju težave z vizumom, na Tajskem pa z dehidracijo. A vsaka stvar je za nekaj dobra, tudi mi smo se nekaj naučili iz tega,” se je lanskega začetka spomnil Gajser.

Na domačem terenu se bo sezona motokrosa začela s preizkušnjo evropskega prvenstva v Brežicah 3. aprila, prva preizkušnja državnega prvenstva pa bo prav tako v Brežicah 13. marca. Pri AMZS so koledar DP sestavili tako, da se ne bo prekrival s SP, tako da bo tudi Gajser predvidoma odpeljal vseh sedem dirk za domače točke.

 

Prvo in drugo dirko za VN Katarja v razredih MX2 in MXGP si boste lahko ogledali 27. 2. 2016 od 15. ure naprej na Šport TV 1!

 

Foto: MXGP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja